+381 (0)63 24 91 81 office@korakdoprevoda.rs Terazije 5, VII sprat, Beograd

Češki jezik

Na raspolaganju smo Vam za:

Prevod sa overom sudskog tumača za češki jezik
Prisustvo sudskog prevodioca za češki jezik (izlazak na teren)
Lektura i korektura teksta koji je na češkom jeziku
Konsekutivni i simultani prevod
Prevod sa češkog na srpski jezik
Prevod sa srpskog na češki jezik
Prevod sa češkog na drugi strani jezik
Prevod sa drugog stranog jezika na češki jezik
U prevodilačkoj agenciji Korak do prevoda angažovani su prevodioci, sudski tumači i lektori sa višegodišnjim iskustvom koji kroz
profesionalan pristup radu uvek ulažu dodatni trud da opravdaju ukazano poverenje, jer Vaše poverenje uvek nam je na prvom mestu.

Istorija češkog jezika

Češki jezik spada u grupu zapadnoslovenskih jezika. Češki jezik (čeština ili český jazyk) je službeni jezik 10,5 miliona stanovnika Češke.

Kao i svaki slovenski jezik, češki je nastao širenjem pismenosti braće Ćirila i Metodija. Među zapadnoslovenskim jezicima, češki ima najdužu književnojezičku tradiciju, još od srednjeg veka predmet je brojnih opisa, počevši od Jana Husa, preko J. A. Comeniusa, J. Dobrovskoga pa do Praškoga lingvističkog kruga u 20. veku. Istorijski razvoj češkog jezika deli se na četiri razdoblja: pračeški (od kraja 10. do sredine 12. veka), staročeški (od sredine 12. do 15. veka), srednjočeški (od 16. do 18. veka) i novočeški (19. i 20. veka).

Kroz različita istorijsko-politička dešavanja, menjale su se i prilike za razvoj jezika, a nakon poraza Austro-Ugarske u I svetskom ratu, stvorena je država Čehoslovačka, sa zajednički usvojenim čehoslovačkim jezikom. Po stvaranju Republike Čehoslovačke, književnost se razvija pod uticajem zapadnoevropskih književnosti. Čehoslovačka je 1. januara 1993. godine sporazumno podeljena na Češku i Slovačku, procesom koji su zapadni mediji nazvali “Plišani razvod”. Od 2004. godine, Republika Češka je članica Evropske unije.

Kontaktirajte Nas

Sa overom sudskog tumača


Kontakt