+381 (0)63 24 91 81 office@korakdoprevoda.rs Terazije 5, VII sprat, Beograd

Letovanje Grčka

Spremate se za letovanje? I destinacija je Grčka.

Da li ste znali da u Grčkoj postoji jezik koji se ne govori već zvižduće?

Ukoliko vas put nanese do ostrva Evia, u krivudavom kanjonu koji se spušta prema Egejskom mogu, nalazi se selo Antia. Na prvi pogled selo Antia i njegovi stanovnici, ne razlikuju se od ostalih… sve dok ne progovore. Tačnije zazvižde.

Ovaj jedinstveni način sporazumevanja zvižducima predstavlja jedan od najređih i najugroženijih jezika na svetu i razumeju ga samo meštani Antie i zovu ga Sfyria, što bi u prevodu sa grčkog jezika značilo zvižduk.

Taj tajanstveni oblik komunikacije na daljinu u kojem se razgovori, bez obzira koliko složeni bili, mogu zviždati predstavlja verziju govornog grčkog jezika i svaki zvižduk označava određeno slovo grčkog alfabeta.

Veruje se da ovaj jezik živi već 2500 godina, a postoje razne priče o njegovom poreklu. Jedni veruju da je poreklo jezika poteklo od persijskih vojnika koji su pre 2500 godina tražili utočište u ovim planinama, dok drugi tvrde da je jezik nastao u danima vizantijske vladavine kao tajni signal kojim su se sporazumevali seljaci malenih sela raštrkanih po planini, kako bi zvižducima signalizirali moguću opasnost od neprijatelja. Koja god verzija da je istinita, to ne umanjuje lepotu i zanimljivost ovog fenomena.

Zanimljivo je da meštani sela Antia nisu jedini koji komuniciraju zviždanjem. Zabeležena su čak 42 primera ovog naročitog vida sporazumevanja. Ovakvi neobični jezici se uglavnom mogu naći u mestima sa visokim padinama ili gustim šumama u kojima je uobičajena komunikacija govorom nezgodna, dok je komunikacija zviždanjem pogodnija, jer je glasnija i može se čuti na većem prostoru i na većoj razdaljini.

Na kraju, ostaje želja da se ovaj, kao i svi drugi autentični jezici različitih plemena i naroda, nama poznatih i nepoznatih, izbore za svoje mesto i ostanu očuvani od zaborava.

Nažalost, ne možemo vam pružiti prevod sa jezika koji se zvižduće, ali vam zato možemo obezbediti prevod na grčki jezik i obrnuto uz 10% popusta do kraja leta 2019. godine.

Previous

Kontakt